Immuun boost training

 

Immuun boost training
Lockdown again…… oh nee?!

Door de volledige lockdown kon ik geen groepslessen in persoon geven in de studio. Toegestaan was wel:

 • Buiten

 • Voor twee mensen

 • Op afstand


Even een bekentenis - het geven van een buiten-yogales vind ik niet leuk….. Want we kunnen niet de diepte in, en dat is waar mijn kracht en passie ligt Dus de lessen gingen gewoon online door. 


Niks doen en afwachten maar tot na de kerst - toch?

Nee - ik ben aan de slag gegaan. Want er zijn een aantal mensen voor wie ‘’online-niet-zo-hun-ding’’ is. En ook al is de studio inmiddels gelukkig weer open, toch is dit een waardevolle training, ook als er toch onverhoopt weer eens een studio deur dicht moet (-;

De uitdaging

Ik ben de uitdaging aangegaan om buiten, volledig strict-lockdown-proof een training te ontwikkelen die ik zelf leuk vind om te geven. Ik wilde gebruik maken van de extra mogelijkheden die offline en buiten geven. Daarnaast heb ik gekeken naar wat ik jou als gezondheids-en-beweeg-onderzoeker kan bieden buiten mijn "bekende Pralaya boekje".


Ik zie het als mijn taak om jou met veel plezier in beweging te brengen waarbij je er ook nog gezonder van wordt!

Hier komt het…

Wat doe ik als niemand kijkt?

Waar worstel ik zelf mee en zoek ik naar oplossingen?

Wat gebeurt er in mijn mijn experimentele beweeg-keuken? 

Welke methodes probeer ik uit? 

Immuun boost

Vanuit een uitgebreide ervaring in de Buteyko ademhaling, de Pralaya yoga en een recente persoonlijke uitdaging in het lymfe systeem is deze nieuwe training ontstaan. 


We gaan niet alleen de trampoline op, omgekeerd hangen, de armen aan het werk zetten maar ook spelen met de ademhaling. Ze zetten we meerdere systemen aan het werk die jouw lijf van binnen uit reinigen.

Kortom een enorme boost voor je immuun systeem. Het is een soort fysieke mindfulness.


Het doel van de les is om bijna 2 uur lang buiten te trainen, het lekker warm te hebben, heerlijk te bewegen en tegelijkertijd je innerlijke reinigingssystemen een flinke zet te geven. 


Wat is het doel?

Deze les heeft drie speerpunten:

 1. Het zuurstoftransport van je bloed naar alle cellen op gang brengen

 2. afvalstoffen actief afvoeren via je lymfesysteem en de doorbloeding stimuleren

 3. Backbends, algemene krachtopbouw en uitlijnen van gewrichten

Hoe doen we dat?

 1. We starten met een stevige wandeling met een verminderde ademhaling (geen benauwdheid - dit is voor iedereen toegankelijk!). 

 2. Trampoline springen en omkeringen in een aerial doek buiten

 3. Backbends op een bankje, beenversterkers en armversterkers, hangend


Is dit een methode of verzin je maar wat?

 1. De Russische onderzoeker Buteyko heeft een degelijke, wetenschappelijke methode ontwikkeld om dit verantwoord te doen.

 2. Vanuit de kennis over het lymfe systeem zijn er allerlei (milde) massages maar het belangrijkste is: bewegen en vooral een lichte bounce of omkeringen.

 3. Uiteraard via de Pralaya Yoga methode lijnen we gewrichten uit en versterken we juist die spieren die normaal gesproken onderbelicht zijn.Je start je lichaam eerst op door te wandelen en de Buteyko ademhaling toe te passen.

Na ongeveer 20 minuten is de zuurstof afgifte van het bloed aan je lichaam "op gang" gebracht. Je ademt makkelijker, je hebt het al warmer en je systemen zijn opgestart. Zo zorg je ervoor dat je traint zonder verzuring (afvalstoffen) en vermoeidheid. Koude en vochtige lucht is het beste voor het longweefsel: een groot voordeel buiten!


Hierna gaan we naar het tweede onderdeel: de trampoline. In onze tuin staat al een trampoline en wellicht worden er meerdere aan toegevoegd. Je kunt zelf bepalen hoe hard je op en neer springt of gewoon bounced. De tijd wordt bijgehouden en we doen een afwisselende training met korte stukjes bouncen op verschillende manieren.


Daarnaast rek je rustig het middenrif en de buik op. We doen dit op een bank waarop je een passieve backbend kunt doen. De meesten kennen wel de houdingen met de bovenrug op blokken. En nu kun je dus op een brede bank (met dekentje!) met meer gewicht de gehele voorlijn oprekken. Uiteraard doen we allerlei variaties: met been-versterkers, uddiyana bandha’s, etc….


Tot slot gaan we naar het derde ‘trainingsstation’. We hebben een prachtig klein boomhuis in de tuin, waar je onder kunt hangen. Ik leer je op een veilige manier hoe je omgekeerd kunt hangen. Ook dit doe je kort (tenzij je ervaring hebt) en afwisselend met andere spierversterkende oefeningen. Het omgekeerd hangen heeft een enorme impact, dus dit doen we op een manier dat je er niet zoveel van voelt (veiligheid eerst!).


Hierna werken we weer terug langs de route bij de trampoline en wandelend door de natuur weer terug naar je startplek.

Even praktisch hoor - ik ben incontinent en doodsbang voor ‘ongelukjes’ en plein public

Geen zorgen!

Op de trampoline hoef je alleen maar licht te bouncen en je bent al heel effectief je lymfe systeem aan het stimuleren.

Daarnaast bepaal je zelf hoe hard (of zacht) je springt en waar je je benen neerzet. Tot slot: we hebben een toilet met prullenbakje die vrij beschikbaar is voor, tijdens en na de training. Dus: no worries!!


1 opmerking:

 1. Hi Marlies, dit klinkt heel erg leuk! Waar is het? Dan kan ik kijken of ik dat kan halen op woensdagochtend. En hoeveel keer is het?
  groetjes Sarah

  BeantwoordenVerwijderen