Wat is een Cranio Sacraal sessie, therapie, aanraking of ervaring?
Craniosacraal sessie
Ben je op zoek naar een diepere vorm van ontspanning en verbinding met jezelf?
Dan is een Cranio Sacraal behandeling (of sessie) misschien iets voor jou.
Cranio Sacrale technieken zorgen voor een betere uitlijning van het bindweefsel rondom de hersenen, de bloedvaten hierin en het ruggenmerg. Dit bindweefsel wordt de Dura Mater genoemd
Dit vraagt om subtieler te werk te gaan dan wat we normaal gesproken in de Pralaya Yoga lessen doen en daarom heet het een behandeling, therapie of een sessie.
Hoe ziet een sessie eruit?
Je ligt op een comfortabele tafel en de behandelaar legt met een lichte aanraking de handen op de plekken waar deze bindweefsel keten om ruggenmerg en hersenen voelbaar is. Met subtiele bewegingen worden de lijnen uitgenodigd om (weer) ruimte te geven waar dat nodig is. Dit is dan voor de schedel, de hersenen, het vocht om de hersenen en het ruggenmerg.
Alle botten zijn verbonden met dit bindweefsel uit het ruggenmerg. Daarom heeft het beter uitlijnen en in balans brengen hiervan een enorme invloed op ons gehele lichaam en welzijn.
Onze botten hebben daarnaast geen vaste plek maar bewegen op subtiele wijze, in een soort ritme, zoekend naar balans. Ook deze bewegingen kunnen worden gevoeld en gestimuleerd om weer (beter) in balans te komen. Ook na een val of botsing kan deze techniek helpen om hiervan te herstellen.
Marlies geeft cranio sacrale sessies
Marlies heeft zich een viertal dagen mogen onderdompelen in deze bijzondere techniek bij Josine Hesselbach, samen met geïntegreerde sjamaanse rituelen. Hierin wordt de Cranio Sacrale techniek niet gezien als een pure fysieke correctie maar meer als een helend ritueel om je dichter bij jezelf en je bron te brengen. Hierin kan op meer oppervlakkige wijze worden gewerkt door weefsels uit te nodigen naar meer balans. Maar hierin kan dieper worden gewerkt met het Craniosacrale ritme.
Graag deelt Marlies deze mooie techniek met jou.
Website van Josine Hesselbach: www.heelsaam.nl
Gewrichten uitlijnen - dat kennen we al toch?
Zoals we al in de Pralaya Yoga gewend zijn, kunnen gewrichten goed of minder goed uitgelijnd zijn. En we weten ook al dat dit een enorm verschil kan maken in het pijn hebben of juist gemakkelijk bewegen.
Zo gaat dat ook in de botten van de schedel: volgens precies hetzelfde principe. In de Cranio worden dus botten en bindweefsel beter uitgelijnd.
Maar er zijn nog andere elementen die in de craniosacrale technieken worden gebruikt.
Dura mater, het bindweefselvlies om hersenen en zenuwen
Zowel de schedel als de hersenen en het ruggenmerg liggen in een stevig bindweefselvlies met vocht erin. Dit vocht is er om te beschermen tegen schokken. Maar het vocht in deze vliezen is er ook om zowel de hersenen als het ruggenmerg te voeden.
Je kunt je voorstellen dat dit bindweefselvlies, net zoals alle andere gewrichten in ons lichaam, ook wat strakker, losser of vervormd kan zijn.
Als er een impact op dit bindweefselvlies ontstaat dat dit invloed heeft. Dit kan ook vervormen, indeuken, enzovoorts. De Cranio Sacrale techniek is bedoeld om dit geheel beter uit te lijnen.
Tot slot: het Craniosacrale ritme
Alle botdelen, organen en bindweefsel delen hebben een eigen ritme. Dit is zoals eb en vloed, dag en nacht, inademing en uitademing en zomer en winter. Er is een subtiele beweging hiervan in verschillende richtingen. In principe is er een vast soort beweging, zoals de aarde om haar as draait of zoals een boom in de wind wiegt.
Door de handen op de botten of organen te leggen en er contact mee te maken, kun je de botten uitnodigen om in hun ‘’prettige’’ beweging te komen. Dit heeft te maken met het uitlijnen maar is ook al iets subtieler.
Ontwinden
Wanneer die natuurlijke en subtiele beweging ‘’ontwricht’’ is door fysieke letsel of emotioneel trauma ontstaat er stagnatie of vervorming. Je lichaam is dan op zoek naar het ‘’afmaken’’ van een beweging of het opnieuw bewuster doorvoelen hiervan. Door dit uit te nodigen in een Cranio Sacraal sessie wordt dezelfde beweging bewust opnieuw doorgemaakt en afgemaakt om er grip op te krijgen en het los te laten. Daarna is het makkelijker voor de botten, organen en bindweefsel lijnen om de natuurlijke balans weer te vinden.
Craniosacraal ritme
De dura mater vult zich met meer vocht en met meer voedingsstoffen. Hierdoor wordt er meer druk opgebouwd in het vocht van de dura mater.
Op een gegeven moment is er een omslagpunt, zoals eb en vloed, als er genoeg druk is opgebouwd vloeit het vocht, het ruggenmerg en de hersenen in. Dit ritme is langzamer dan de adem, langzamer dan het hart. Dit ritme is voelbaar, maar is vele malen subtieler dan de ademhaling. Daarom is een cranio sacraal sessie veel subtieler en veel meer meditatief dan bijvoorbeeld een yogales.
Dit cranio sacrale ritme is voelbaar in richting en tempo en kan ook beïnvloed worden. Als dit ritme langzaam tot stilstand wordt gebracht, geeft dit een enorme diepe ontspanning. Mensen kunnen ook direct of spontaan in slaap vallen.
En dit ritme kan ook weer op gang worden gebracht waardoor er weer meer activiteit plaatsvindt in het lichaam.
Je bent van harte welkom om een korte sessie van 45 minuten te doen om kennis te maken, of een langere sessie van 60 tot 90 minuten.
Hartegroet
Marlies
Geen opmerkingen:
Een reactie posten