Workshop thema's

Workshop thema's

Wil je een workshop organiseren?

Vaak is het handig om een beschrijving van een thema te hebben en foto's van degene die de workshop geeft om de marketing en communicatie naar de leden te starten.

Hieronder staan foto's en beschrijvingen van workshop thema's

De workshops zijn los van elkaar te volgen. Tevens zit in de serie van vijf workshops een opbouw dus kan het ook als serie worden aangeboden. 

In een serie wordt bij elke les een deel van de vorige les samengevat en een deel van de volgende les voorbereid. Het loont de moeite de volledige serie te volgen. Dit vergroot het begrip van de houdingen en de werking van de spieren en gewrichten voor die les ADEMHALING en PRANAYAMA 

Je adem is je levensenergie en wordt in het Sanskriet Prana genoemd. Yama betekent verlengen of uitbreiden. In deze workshop verdiep je je ademhaling en daarmee je vitaliteit en levensenergie. Dit proces wordt Pranayama genoemd.

Door middel van verschillende technieken benut je je maximale ademhalingscapaciteit. Je leert verschillende ademhalingsspieren kennen. Je traint de ademhalingsspieren op kracht en lengte en dit opent het borstgebied. Door de aandacht naar binnen te richten ontstaat er concentratie en rust.


Voor bijvoorbeeld zangers is het belangrijk om in de buik te ademen zodat er geen druk op de stembanden ontstaat. In deze workshop wordt er niet aangegeven wat de beste manier van ademhalen is, er worden allerlei technieken aangereikt die je zelf kunt ervaren en toepassen in jouw eigen expertise. Je leert wat jouw voorkeursademhaling is en hoe je op andere manieren en plaatsen nog meer kunt in- en uitademen.

Naast de ademhalingstechnieken leer je een aantal interne technieken om bijvoorbeeld de maag en de darmen te vitaliseren.

Omdat de buikspieren aan de ribben zijn gehecht wordt ook een begin gemaakt met het thema van de tweede workshop Core Strength.


Breathe into the depths of your soul!

Twists en Core Strength


In deze workshop leer je veel verschillende twists oftewel gedraaide houdingen. Door gedraaide houdingen met de ademhaling te combineren ontstaat er een uitdaging voor zowel de spieren van de romp als de ademhalinsspieren.

Het regelmatig beoefenen van twists komt de vitaliteit van de organen ten goede: de bloedtoevoer en afval-afvoer wordt gestimuleerd. 
Een tweede resultaat van twists is dat door de toegenomen doorbloeding in de organen, de aandacht naar het midden van de hersenen verschuift. Dit is de plaats waar onder andere het amygdala zich bevindt. De aandacht verschuift van buiten naar binnen en hierdoor ontstaat kalmte.

Omdat in bijna alle twists ook het bekken een belangrijke rol speelt, wordt direct een begin gemaakt met de derde workshop: heupgewrichten, bekken en benen.


Boost your inner life with twists!


Benen, lage rug en heupen

Split/spagaat/Voorwaartse Buigingen   

Het verlengen en in lengte trainen van de romp is een goede voorbereiding op het openen van het bekken.

De maximale flexibiliteit van de benen wordt bereikt, niet door passieve stretching maar door het activeren van vergeten spiergroepen. In deze pittige workshop worden veel verschillende houdingen uitgevoerd om kracht en flexibiliteit van het bekken te conditioneren. 
De voorwaardes worden geschapen om vrijheid in het bekkengebied en de onderrug te verkrijgen. Uiteindelijk kun je naar een split, een spagaat of een verbeterde voorwaartse buiging toewerken.Ground yourself with powerfull legs!

Armen, schouders, handen en polsen 

Work up to arm balances & handstands (a little more advanced)


In deze workshop leer je hoe het schoudergewricht en de verbinding naar de nek werkt. Door een serie oefeningen neemt zowel de kracht als de flexibiliteit van het schoudergewricht toe.

In deze workshop breng je nek, schouders en bovenrug in balans.Het doel is de nek te ontspannen door de spieren te vinden en te trainen die schouders en armen bewegen. Nek (bovenste deel trapezius) en borstspieren zijn over het algemeen sterkt in een korte vorm. In deze workshops pak je onder andere de serratus (zaagspier aan de zijkant van de ribben), deltoidius (bovenop de schouders), triceps (achterkant bovenarmen) en een aantal spieren aan de achterkant van de schoudergordel aan. 

We werken aan een opbouw naar handstanden en arm balansen toe, zowel tegen de muur als in de ruimte. Dit proces ondersteunt een gevoel van controle, emotionele stabiliteit en de overwinning van angst.


Een levende anatomieles gecombineerd met kennis over veel voorkomende schouderblessures zoals schouder-uit-de-kom.

Deze procedure creeert een grotere bewegingsvrijheid in het schoudergewricht. Vanuit deze opbouw werk je in de richting van armbalans houdingen of zelf een handstand. De eindhoudingen zijn geen must; er worden verschillende variaties aangeboden zodat iedereen op zijn of haar nivo kan trainen.

Het versterken van de onderarmen, polsen, handen en vingers geeft een gevoel van controle. Het vertrouwen op handen en armen opent de weg naar vertrouwen, opent het hart en zorgt voor het stap voor stap overwinnen van angst.


Open your heart, embrace your arms!

Backbends, arm balances and exciting inversions


In deze laatste workshop wordt uiteraard alles van de vorige lessen gecombineerd en kort herhaald. Daarna gaan we een stap verder in een aantal achterwaartse buigingen en 

Backbends bestaan uit drie delen: de backbend van de benen (gluteus medius, bilspieren), de backbend van de armen (serratus, deltoidius) en de backbend van de ribben. De focus van de workshop ligt in de backbend van de ribben.

Een volledige backbend bestaan uit drie delen: de backbend van de heup (gluteus medius, bilspieren), de schouder (serratus, deltoidius) en van de ribben (lage trapezius, serratus, erector spinae). We besteden aan alle drie de delen evenveel tijd.Het resultaat is om energie, doorstroming, kracht en flexibiliteit te genereren en vrijheid te ervaren in je lijf.
In deze workshop onderzoek je de opties die de ribbenkast in zich heeft om te bewegen. Kracht en flexibiliteit gaan hierbij hand in hand. In het proces naar een backbend toe, verleng je de buik, versterk je de bovenrug en de spieren in de ribbenkast.In deze workshop onderzoek op een veilige manier je de opties die jouw lijf heeft om te bewegen naar een backbend toe.
Geschikt voor alle nivo's!
Wanneer je niet de klassieke wielhouding kunt, zijn er andere opties op een veilige manier om je voortgang naar een backbend te testen.


Workshop backbends

A full backbend consists of three parts: the backbend of the hip (gluteus medius), the shoulder (serratus anterior, deltoids) and the ribcage (lower trapezius, serratus, erector spinae). We spend an equal amount of time on all three parts.The result is to generate energy flow, power and flexibility and experience more freedom in your body.
In this workshop you will research the options your body has to move into a backbend safely.
Suited for all levels!
When the classical wheel pose is not an option, the are multiple other options to check your progress in a safe way.FOTO's

Fotograaf: Pim Rusch
Yoga model: Marlies de Koning