Workshop thema's

Workshop thema's


Mag ik bij jou in de studio een workshop geven?


Hier is een serie van zes workshops die ook los van elkaar gevolgd kunnen worden.  Er zit een opbouw in dus kan het ook als serie worden aangeboden (of twee deep-dive weekeindes met drie workshops per weekeinde).  De workshops zijn ook los te volgen en aan te passen aan elk nivo. 

In een serie wordt bij elke workshop een deel van de vorige workshop samengevat en een deel van de volgende voorbereid. Het loont de moeite de volledige serie te volgen. Dit vergroot het begrip van de houdingen en de werking van de spieren en gewrichten. Zo kunnen leerlingen stap voor stap een verdieping ingaan.


ADEMHALING en PRANAYAMA

Life hack: verminder stress door verminderde adem 

Benauwend gevoel van drukte? Adem je vrij!

‘s Avonds nog even die presentatie voor je werk afmaken….. en als je wilt gaan slapen voel kun je je niet ontspannen. Je ademt niet lekker en je blijft maar malen in je hoofd. Herken je dat?

Hoe zou het voelen….?
  • een rustige adem
  • diep slapen
  • uitgerust wakker worden
  • soepele spijsvertering
  • een helder hoofd
  • overzicht en inzicht komt gemakkelijk
  • kalm en strategisch beslissen
  • zelfvertrouwen is groter omdat je je kalm voelt
  • meer genieten, meer energie
Reset
Je lichamelijke systeem en je zenuwstelsel hebben een RESET nodig. Dit is net zoals je computer die af en toe even opnieuw op moet opstarten, het werkgeheugen leeg moet maken, de cache moet clearen. En net zoals de natuur in de winter even op de ‘hybernate’ stand gaat, zo heeft je lichaam ook momenten nodig om even ‘uit’ te gaan.
Deze RESET knop kun jij zelf indrukken!
Struggle
Ik (Marlies) heb zelf een paar jaar geworsteld met ontstoken sinussen, verkoudheid en verzuurde spieren (zonder dat ik had gesport!). Mijn adem voelde verstard en ik voelde me altijd opgejaagd.
Dit veranderde toen dagelijks structureel ademhalingsoefeningen ging doen. Na een half jaar was mijn hoofd vrij van snot. De oefeningen heb ik geleerd bij Dick KuiperButeyko docent, op aanraden van mijn docent Robert Boustany.
Ik werd VRIJ van snot en ook vrijer in het ademen en helderder in mijn hoofd.
In de workshop ademhaling deel ik deze technieken en de overeenkomsten met de traditionele Pranayama’s uit de yoga. Je gaat ervaring opdoen en zelf leren voelen hoe deze technieken werken.

Workshop ademhaling: wat leer je?

  • je benut je maximale ademhalingscapaciteit
  • Je leert verschillende ademhalingsspieren kennen
  • Je traint de ademhalingsspieren op kracht en lengte
  • opent het borstgebied
  • rust en vrijheid in je adem
  • aandacht gaat naar binnen
  • helder hoofd
  • stappenplan en concrete oefeningen
  • krachtiger immuumsysteem.
  • betere basisconditie in iedere lichaamscel.
  • Je voelt je fijner, prettiger en veiliger in je lichaam
  • interne technieken om maag en darmen te vitaliseren.

Pranayama: wetenschap en traditieJe adem is je levensenergie en wordt in het Sanskriet Prana genoemd. Yama betekent verlengen of uitbreiden. In deze workshop verdiep je je ademhaling en daarmee je vitaliteit en levensenergie. Dit proces wordt Pranayama genoemd.
Wetenschap en yoga traditie gaan hier hand in hand. Ik leer je de traditie van de monnik uit de Himalaya en ik leer je wat er binnen de wetenschap aan ten grondslag ligt.

Deze workshop is geschikt voor alle nivo's, ook zonder ervaring in yoga

Omdat de buikspieren aan de ribben zijn gehecht wordt ook een begin gemaakt met het thema van de tweede workshop Core Strength.


Breathe into the depths of your soul!




Twists en Core Strength




In deze workshop leer je veel verschillende twists oftewel gedraaide houdingen. Door gedraaide houdingen met de ademhaling te combineren ontstaat er een uitdaging voor zowel de spieren van de romp als de ademhalinsspieren.




Het regelmatig beoefenen van twists komt de vitaliteit van de organen ten goede: de bloedtoevoer en afval-afvoer wordt gestimuleerd. 

Een tweede resultaat van twists is dat door de toegenomen doorbloeding in de organen, de aandacht naar het midden van de hersenen verschuift. Dit is de plaats waar onder andere het amygdala zich bevindt. De aandacht verschuift van buiten naar binnen en hierdoor ontstaat kalmte.



Omdat in bijna alle twists ook het bekken een belangrijke rol speelt, wordt direct een begin gemaakt met de derde workshop: heupgewrichten, bekken en benen.






Boost your inner life with twists!











Voorwaartse buiging

Lage rug klachten? Onderontwikkelde benen!

Ai..... dat is een confronterende binnenkomer he....?!
Maar herken je dit? Je leeft gezond, beweegt genoeg en toch blijft die onderrug ongemakkelijk (of zelfs heel pijnlijk).

Het is even schrikken: je benen zijn niet sterk genoeg? Wat??
Maar helderheid over wat er aan de hand is is de eerste stap naar verbetering.
Ookal heb ik zelf best krachtige benen - toch kan er in de BALANS van die kracht iets zitten wat ervoor zorgt dat de lage rug niet in balans is. 

Altijd pijn
Een groot deel van de Westerse mensen heeft - ondanks yoga - toch vaak last van de lage rug. Of soms hebben mensen altijd pijn. 
Mensen sporten dagelijks, doen veel aan beweging, eten gezond en nemen rust - en toch die zeurende onderrug. Wat is dat toch? Kan ik een prettig voelende onderrug hebben?

Hoe zou het zijn om:
.....echt te genieten van je lijf
... te voelen dat je in balans bent
...wakker te worden met energie in je lichaam.
....je thuis te voelen in je lijf.

Helderheid
Het verschil tussen de gemiddelde gezonde beweger en een slimme beweger zit hem in kennis, inzicht en zelfsturend vermogen. 
Een helder beeld van hoe de anatomie van de lage rug en de benen in elkaar zit - zal je gelijk al een inzicht geven in de oplossing.

Je kunt nu kiezen voor een traject om te LEREN
Ik kan je begeleiden in je leertraject. Stap voor stap leer je wat de anatomie is, hoe deze uit balans is en hoe deze balans kan worden hersteld. Jij gaat het werk doen, jij voelt het beste hoe je lichaam in elkaar zit en ik bied je de kennis, de oefeningen en de begeleiding.
In de workshop voorwaartse buigingen leer je over de onderrug en de heupen en de nauwe relatie hiertussen.

Voorwaartse Buigingen 
In deze workshop is de basis houding de voorwaartse buiging:  dit is de buiging van het heupgewricht
Om dit mogelijk te maken zijn er anatomisch een aantal lijnen of hoofdstukken van ontwikkeling nodig. Tijdens deze workshop doorloop je gestructureerd deze verschillende fases. Hierdoor kun je voelend ervaren wat de verschillende ontwikkelingen met jou doen.

Impact:
- je weet wat je moet doen als je rug niet prettig voelt
- je hebt een beeld van hoe de balans in de rug zoek is geraakt
- je begrijpt en voelt hoe je deze kunt herstellen
- een pittige workout
- een fijne ontspanning
- je maakt meer contact met je lichaam, je bekken, je benen...

De maximale flexibiliteit van de benen wordt bereikt,  door het activeren van vergeten spiergroepen. In deze pittige workshop worden veel verschillende houdingen uitgevoerd om kracht en flexibiliteit van het bekken te conditioneren. De voorwaardes worden geschapen om vrijheid in het bekkengebied en de onderrug te verkrijgen. Uiteindelijk kun je zelfs naar een split, een spagaat of op zijn minst een verbeterde voorwaartse buiging toewerken.

Ground yourself with powerfull legs!









Armen, schouders, handen en polsen 

Work up to arm balances & handstands (a little more advanced)





In deze workshop leer je hoe het schoudergewricht en de verbinding naar de nek werkt. Door een serie oefeningen neemt zowel de kracht als de flexibiliteit van het schoudergewricht toe.




In deze workshop breng je nek, schouders en bovenrug in balans.Het doel is de nek te ontspannen door de spieren te vinden en te trainen die schouders en armen bewegen. Nek (bovenste deel trapezius) en borstspieren zijn over het algemeen sterkt in een korte vorm. In deze workshops pak je onder andere de serratus (zaagspier aan de zijkant van de ribben), deltoidius (bovenop de schouders), triceps (achterkant bovenarmen) en een aantal spieren aan de achterkant van de schoudergordel aan. 




We werken aan een opbouw naar handstanden en arm balansen toe, zowel tegen de muur als in de ruimte. Dit proces ondersteunt een gevoel van controle, emotionele stabiliteit en de overwinning van angst.






Een levende anatomieles gecombineerd met kennis over veel voorkomende schouderblessures zoals schouder-uit-de-kom.




Deze procedure creeert een grotere bewegingsvrijheid in het schoudergewricht. Vanuit deze opbouw werk je in de richting van armbalans houdingen of zelf een handstand. De eindhoudingen zijn geen must; er worden verschillende variaties aangeboden zodat iedereen op zijn of haar nivo kan trainen.




Het versterken van de onderarmen, polsen, handen en vingers geeft een gevoel van controle. Het vertrouwen op handen en armen opent de weg naar vertrouwen, opent het hart en zorgt voor het stap voor stap overwinnen van angst.






Open your heart, embrace your arms!








Backbends & exciting inversions





In deze laatste workshop wordt uiteraard alles van de vorige lessen gecombineerd en kort herhaald. Daarna gaan we een stap verder in een aantal achterwaartse buigingen en 




Backbends bestaan uit drie delen: de backbend van de benen (gluteus medius, bilspieren), de backbend van de armen (serratus, deltoidius) en de backbend van de ribben. De focus van de workshop ligt in de backbend van de ribben.



Een volledige backbend bestaan uit drie delen: de backbend van de heup (gluteus medius, bilspieren), de schouder (serratus, deltoidius) en van de ribben (lage trapezius, serratus, erector spinae). We besteden aan alle drie de delen evenveel tijd.Het resultaat is om energie, doorstroming, kracht en flexibiliteit te genereren en vrijheid te ervaren in je lijf.

In deze workshop onderzoek je de opties die de ribbenkast in zich heeft om te bewegen. Kracht en flexibiliteit gaan hierbij hand in hand. In het proces naar een backbend toe, verleng je de buik, versterk je de bovenrug en de spieren in de ribbenkast.In deze workshop onderzoek op een veilige manier je de opties die jouw lijf heeft om te bewegen naar een backbend toe.
Geschikt voor alle nivo's!
Wanneer je niet de klassieke wielhouding kunt, zijn er andere opties op een veilige manier om je voortgang naar een backbend te testen.


Workshop backbends (Engelse tekst)

A full backbend consists of three parts: the backbend of the hip (gluteus medius), the shoulder (serratus anterior, deltoids) and the ribcage (lower trapezius, serratus, erector spinae). We spend an equal amount of time on all three parts.The result is to generate energy flow, power and flexibility and experience more freedom in your body.
In this workshop you will research the options your body has to move into a backbend safely.
Suited for all levels!
When the classical wheel pose is not an option, the are multiple other options to check your progress in a safe way.



Replenishing

Opladen en jezelf hervinden

Ben je opgebrand of uitgeput?

Je komt thuis uit je werk en zou zo wel op de bank willen gaan liggen en de hele avond aan je voorbij willen laten gaan….

Energie en helderheid

Hoe zou het zijn om
  • je opgeladen en uitgerust te voelen?
  • een dieper contact te hebben met je lichaam
  • de hele dag energie te hebben
  • meer plezier te ervaren in kleine en grote dingen

Loslaten

Nu de herfst zijn intrede heeft gemaakt, en de bomen hun blaadjes laten vallen, is het tijd om de wijsheid van de natuur te volgen: loslaten


LAAT LOS WAT JE NIET LANGER NODIG HEBT

Replenishing Series

Hier is een prachtige serie oefeningen voor: de Replenishing Series.

Robert Boustany, grondlegger van Pralaya Yoga heeft hier een prachtige serie voor gemaakt waarin omkeringen, twists en heupopeners zijn verwerkt. Al deze houdingen doe je liggend en met een grote nadruk op ONTSPANNING en loslaten.

Je zou het de Yin yoga van de Pralaya kunnen noemen (-; Maar vergis je niet.... het blijft Pralaya dus we zullen vergeten spiergroepen ontdekken.
Resultaat
* open heupen

* ontspanning en meer doorbloeding in de buik
* helder hoofd
* opgeladen en uitgerust gevoel
* loslaten van oud zeer


Het lijkt me heerlijk deze serie samen te ervaren!
Marlies





FOTO's

Fotograaf: Pim Rusch (graag vermelden http://www.prfotografie.nl/)
Yoga model: Marlies de Koning